Kako postići dugi vijek trajanje baterije

Ponekad nas kupci nazovu zbog problema s baterijom u njihovom električnom automobilu. Pogotovo u proljeće kada je vani toplije te djeca ponovno mogu koristiti svoj omiljeni automobil. Konačno možete izvući automobil iz garaže ili podruma i uživati u njemu, ali auto se ne pokreće? Kako bismo vam uštedjeli vrijeme i spriječili slične situacije, napisali smo nekoliko osnovnih stvari u vezi s održavanjem baterija. Kao što neki kažu, što dajete, to i dobijete - a slično je i s njegom baterije.

Što su SLA baterije?

SLA (Sealed-Lead-Acid) baterije ne zahtijevaju održavanje i zapečaćene su gel baterije. Elektrolit koji sadrže nije u tekućem stanju te se stoga može koristiti u bilo kojem položaju. Njihova prednost je da su jednostavne za rukovanje, održavanje i imaju dug vijek trajanja. Takva baterija ne stvara opasan otpad te nema rizika od curenja kiseline kao kod ostalih baterija.

Punjenje SLA baterija

Koristite isključivo originalni punjač. Ovi punjači su potpuno automatski te kontroliraju postupak punjenja. Vrijeme punjenja iznosi oko 6 - 8 sati (kod 100% pražnjenja), no ne preporučujemo da bateriju potpuno ispraznite. Punite automobil nakon svake uporabe, ili barem jednom mjesečno tijekom mjeseci kada se automobil ne koristi! Slično je i s Vašim osobnim automobilom - također ga ne ostavljate da stoji mjesecima bez pokretanja. Pravilo je da - što se manje baterije isprazni prije punjenja, to se može postići više ciklusa (punjenja i pražnjenja).

Standardni ciklusi punjenja za SLA baterije:

⦁ s 50% pražnjenja baterije postiže se do 600 ciklusa punjenja i pražnjenja ⦁ pri 100% pražnjenju - oko 300 ciklusa ⦁ kod 30% pražnjenja - do 1400 ciklusa

Ovi se parametri postižu u idealnim uvjetima kao što su temperatura okoline (20-25 ° C), idealna vlažnost zraka te pravilno punjenje.

Skladištenje

Električni automobil ne ostavljajte vani, nezaštićenog od kiše i snijega. Pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Bateriju skladištite potpuno napunjenu. Tijekom skladištenja, baterija se prazni oko 3% mjesečno, tako da je dobro jednom mjesečno napuniti automobil ako skladišti na duže vrijeme. Ispražnjena baterija zamrzava se na -1°C, a napunjena na -15°C.

Za kraj, napravili smo popis osnovnih pravila koji će Vam pomoći da očuvate baterije u najboljem mogućem stanju te da iskoristite njihov puni potencijal.

1. Bateriju punite jednom mjesečno, posebno u zimskim mjesecima!

2. Preporučujemo da napunite bateriju nakon svake uporabe! Ovo povećava životni vijek baterije u Vašem električnom automobilu.

3. Koristite isključivo originalni punjač kojeg ste dobili s Vašim električnim automobilom.

4. Spremite potpuno napunjenu bateriju. Bit će otpornija!